Kollektivavtal mellan AkademikerAlliansen och arbetsgivarorganisationen Sobona. Sobona organiserar kommunala företag i hela Sverige och de aktuella avtalen är uppdelade i 6 branschavtal.
Utöver branschavtalen tecknar Sobona avtalet HÖK-T/AB tillsammans med Sveriges Kommuner och Regioner (SKR). För Sobona bolag som tillämpar HÖK-T/AB så hittar du avtalen här: (SKR HÖK-T/AB).
Avtalet består av ett centralt förhandlingsordningsavtal mellan AkademikerAlliansen och Sobona och sedan sex separata branschavtal. I varje branschavtal så finns det en ”Branschöverenskommelse” (förkortat BÖK) där löneavtal och protokollsanteckningar ingår samt en bilaga benämnt ”Branschbestämmelser” (förkortat BB) där de faktiska kollektivavtalsbestämmelserna i avtalet regleras.
Branschavtalen är följande:
Drygt 2 000 ingenjörer inom kommunala energi-, vatten- och fastighetsbolag får nu bättre reglering av arbetstidsförkortning och nya avtal som följer värdet inom industrin. De nya avtalen gäller för Sobonas branscher Energi, Vatten och miljö, Fastigheter, Flygplatser samt Besöksnäring och kulturarv. Avtalen har förhandlats genom AkademikerAlliansen där Sveriges Ingenjörer ingår.
Det nya huvudavtalet för ingenjörer inom kommunala bolag (HÖK-AB) ger mer trygghet, bättre ersättningar och mer flexibel arbetstid. Både reglerna kring flextid och vad som är skillnad mellan jour och beredskap är nu tydligare. Avtalet har förhandlats genom AkademikerAlliansen där Sveriges Ingenjörer ingår.
Avtalsförhandlingar med Sobona gällande branschöverenskommelserna (BÖK) för Sobonas branscher Energi, Vatten och miljö, Fastigheter, Flygplatser samt Besöksnäring och kulturarv pågår fortfarande. Mer information kommer visas här när dessa är klara.
Läs en sammanfattning av några av de mest centrala villkoren i avtalen. Avtalen reglerar flera områden men här har vi valt att lyfta fram de som du som anställd oftast kan komma i kontakt med i din vardag. Notera att detta inte är avtalstext. Avtalet gäller från 1 april 2025 till 31 mars 2027.
Lönesättningen ska vara individuell och differentierad. Lönen ska bestämmas med hänsyn till ansvaret och svårighetsgraden i arbetsuppgifterna och den anställdes sätt att uppfylla dessa. Löneskillnader ska vara objektiva och väl motiverade.
En anställning gäller tills vidare om parterna inte överenskommit om att anställningen är på viss tid.
Antalet semesterdagar varierar mellan avtalen och i vissa fall efter ålder. Som minst har du som arbetstagare rätt till 25 dagas semester. I kollektivavtalet finns bestämmelser om nattvila, veckovila, maximalt antal övertidstimmar samt ersättning för arbetad övertid och restid. Om du har avtalat bort din övertidsersättning och/eller restidsersättning ska det kompenseras med fler semesterdagar och/eller högre lön.
Nivån av arbetstidsförkortning i timmar skiljer sig mellan avtalen, hur många timmar du som arbetstagare har framgår av protokollsanteckningarna i respektive BÖK, för energiavtalet i BB § 12.
Om du är föräldraledig med föräldrapenning från Försäkringskassan får du en löneutfyllnad, om du varit anställd minst 180 dagar. Föräldratillägget motsvarar 10 procent av ditt lönebortfall under 180 dagar, som längst till ditt barn är 2 år. Du kan dela upp tillägget på flera ledighetsperioder.
Är din lön högre än 83,33 procent av prisbasbeloppet, har du också rätt till föräldralön under max 270 dagar per födsel. Föräldrapenning och föräldralönen kompenserar totalt för 77,6 procent av lönebortfallet.
Du har rätt till sjuklön från din arbetsgivare dag 2-14. Från sjukdag 15 kan du ansöka om sjukpenning från Försäkringskassan och din arbetsgivare ska kompensera dig med sjuklön till dag 90 om sjukpenning från Försäkringskassan utges.
Efter dag 90 har du rätt till ersättning enligt sjukförsäkringsförmånen AGS/AGS-KL som hanteras via AFA.
Inom Sobona gäller §22 LAS på samma sätt som på privat sektor. Läs mer om det här
Branschansvarig ombudsman:
Olivia König
Kontakt via e-post: forhandling@sverigesingenjorer.se