Sveriges Ingenjörer

Gröna Arbetsgivare (fd SLA)

Kollektivavtal (Skogsbruk tjänstemän) mellan Gröna arbetsgivare och Sveriges Ingenjörer/Naturvetarna, Unionen samt Ledarna. Omfattar bland annat löneprinciper, allmänna anställningsvillkor så som semester, sjuklön, övertidskompensation och restidsersättning med mera.

Kollektivavtal gäller för alla som är anställda och arbetar inom avtalsområdet. Det gäller alltså även för den som inte är medlem i facket.

Det kan också finnas lokala kollektivavtal på arbetsplatsen, som kompletterar det centrala avtalet, om till exempel formerna för inflytande och samverkan, om regler för arbetstidsförläggning eller andra viktiga frågor. Ett lokalt avtal tecknar akademikerföreningen direkt med arbetsgivaren.

2025-04-01: Nya kollektivavtal inom industrin klara

Sveriges Ingenjörer och Gröna Skogsbruk har kommit överens om ett nytt kollektivavtal. Märket på 6,4 procent är ett av de högst avtalade i Industriavtalets historia. En viktig framgång är också avsättningar till arbetstidsförkortning om 0,5 procent.

Avtalsvärdet är 6,4 procent, varav 5,9 procent till löneökning och 0,5 procent till ytterligare arbetstidsförkortning under avtalsperioden som är 24 månader. 

Läs mer om avtalet

Så här blev resultatet av avtalsföhandlingarna

Avtalet i korthet

Avtalet Skogsbruksavtal tjänstemän reglerar flera villkorsområden och vi har valt att lyfta fram de områden som du som anställd oftast kan komma i kontakt med i din vardag. Notera att detta inte är avtalstext. Avtalet gäller från 1 april 2025 till 31 mars 2027.

Lönesättningen ska vara differentierad efter individuella eller andra grunder. Lönen ska bestämmas med hänsyn till ansvaret och svårighetsgraden i arbetsuppgifterna och den anställdes sätt att uppfylla dessa. Löneskillnader ska vara objektiva och väl motiverade.

Om lokala parter inte kommer överens om annat har centrala parter enats om ett löneutrymme under gällande avtalsperiod om totalt 2,9 procent per den 1 april 2025 och 3,0 procent per den 1 april 2026.

En anställning gäller tills vidare. Andra anställningsformer i kollektivavtalet är bland annat anställning för viss tid, viss säsong eller visst arbete.

Den anställde har från 62 års ålder möjlighet att gå ner i arbetstid genom så kallad deltidspension.

Utöver möjligheten att gå ner i tid avsätter arbetsgivaren 2,0 procent till deltidspension för den anställdes räkning.

En anställd har enligt lag rätt till 25 dagar semester. I kollektivavtalet finns bestämmelser om dygns- och veckovila, maximalt antal övertidstimmar och dylikt samt ersättning för arbetad övertid och restid.

Om du har avtalat bort din övertidsersättning och/eller restidsersättning ska det kompenseras med fler semesterdagar och/eller högre lön. En sådan överenskommelse avser en period om ett semesterår, om ni inte kommit överens om annat. Sådan annan överenskommelse kan inför varje nytt semesterår omförhandlas. 

I avtalsrörelsen har vi kommit överens om centrala bestämmelser om livsarbetstid. Från och med den 1 april 2025 gäller individuella arbetstidskonton för tjänstemän som omfattas av avtalet mellan Gröna arbetsgivare och Sveriges Ingenjörer/Naturvetarna.

Till arbetstidskontona avsätts årligen 2,5 procent, som kan tas ut i ledig tid, pension eller pengar enligt avtalets bestämmelser. 2026 motsvarar 2,5 procent 44 timmars ledighet. 

Du har rätt till sjuklön från din arbetsgivare dag 2-14. Från sjukdag 15 får du sjukpenning från Försäkringskassan och din arbetsgivare ska kompensera dig så att du totalt får ungefär 90 procent av din månadslön. Från sjukdag 90 tar en annan kollektivavtalad försäkring vid och fyller upp sjukpenningen från Försäkringskassan.

Om du är tjänstledig med graviditetspenning eller föräldrapenning har du rätt till löpande utbetalning av föräldralön under 6 månader fram till att barnet är 18 månader alternativt 18 månader efter adoption. För att få föräldralön behöver du ha varit anställd ett år i följd, samt att anställningen fortsätter under minst tre månader efter föräldraledigheten. 

Föräldralön är en utfyllnad av den ersättningen du får från Försäkringskassan. Föräldralön och föräldrapenning motsvarar tillsammans cirka 90 procent av din lön vid fullt uttag av föräldrapenning.

Föräldralön betalas för tre ledighetsperioder. Du avgör själv vilken av ledighetsperioderna som ska vara med föräldralön och meddelar arbetsgivaren.

Det kan finnas lokala regler kring föräldralön hos din arbetsgivare som är mer förmånliga än kollektivavtalet. Vänd dig till din arbetsgivare för att ta reda på hur föräldralön hanteras hos er.

Enligt kollektivavtalet har du vid egen uppsägning:

  • 1 månads uppsägningstid om din anställningstid är mindre än 3 år
  • 2 månaders uppsägningstid om din anställningstid är mellan 3 och 6 år
  • 3 månaders uppsägningstid om din anställningstid är 6 år eller längre

Vid uppsägning från arbetsgivarens sida är uppsägningstiden  1-12 månader baserad på din anställningstid och ålder.

Notera att andra uppsägningstider kan gälla i ditt anställningsavtal.

 

Kontakt

Branschansvarig ombudsman:
Stina Kimstrand

Kontakt via e-post: forhandling@sverigesingenjorer.se

Senast uppdaterad 2025-04-01
Till toppen