Centrala kollektivavtal mellan AkademikerAlliansen och arbetsgivarorganisationen SKR (Sveriges Kommuner och Regioner). Sveriges Ingenjörer utgör ett av de 16 ingående förbunden inom AkademikerAlliansen som är avtalstecknande part.
På det kommunala området representeras Sveriges Ingenjörer av förhandlingsorganisationen AkademikerAlliansen, med 16 olika Sacoförbund. AkademikerAlliansen har träffat avtalen, och avtalet är gemensamma för flertalet akademiker i kommuner och regioner.
Löneavtalet på kommunal sektor är ett tillsvidareavtal med möjlighet till uppsägning senast den 31 oktober varje år. Det är ett processavtal, utan centralt avtalade siffror. Sveriges Ingenjörer har egen, lokal partsställning.
Det nya huvudavtalet för ingenjörer inom kommuner och regioner (HÖK-T) ger mer trygghet, bättre ersättningar och mer flexibel arbetstid. Både reglerna kring flextid och vad som är skillnad mellan jour och beredskap är nu tydligare. Avtalet har förhandlats genom AkademikerAlliansen där Sveriges Ingenjörer ingår.
Nytt avtal för kommuner, regioner och kommunala företag klart
Läs om alla förändringar i avtalet på Akademikeralliansens webb
Läs en sammanfattning av några av de mest centrala villkoren i Kollektivavtalet för kommuner och regioner. Avtalet som helhet reglerar fler områden än de vi nedan valt att lyfta fram och som du som anställd oftast kan komma i kontakt med i din vardag. Notera att detta inte är avtalstext. Avtalet är uppdaterat från 1 april 2025 och gäller tills vidare.
Avtalet är ett processavtal utan angivna nivåer. Lönen sätts i dialog mellan chef och medarbetare och är individuell och differentierad. Det betyder att den utgår från den anställdes motivation, ansvar, kompetens och resultat.
Ordinarie arbetstid är 40 timmar för arbete måndag till fredag och och 38 timmar och 15 minuter för arbete förlagt på dag, kväll och helg. Beordrat arbete utöver detta ger rätt till övertidsersättning. Arbete på obekväm arbetstid eller på storhelger ger en högre ersättning.
Grundläggande anställningsform är tillsvidareanställning på heltid. Vikariat övergår i tillsvidareanställning efter 24 månader utan att nytt anställningsavtal behöver tecknas. Särskild visstidsanställningen övergår efter 12 månader. Projektanställningar har särskilda regler för hur de får användas.
Du har rätt till 25 semesterdagar per år, upp till att du är 39 år. Från 40 års ålder har du 31 betalda semesterdagar och från 50 års ålder 32. Semesterersättningen beräknas på din lön när ledigheten påbörjas. Du tjänar in din semesterersättning från 1 januari varje år.
Jour är tid då du står till arbetsgivarens förfogande utanför ordinarie arbetstid. Du får ersättning under jourtiden och övertidsersättning om du också utför arbete under jouren.
Du har rätt till sjuklön från din arbetsgivare dag 2-14. Från sjukdag 15 får du sjukpenning från Försäkringskassan och din arbetsgivare ska kompensera dig så att du totalt får ungefär 90 procent av din månadslön. Från sjukdag 90 tar en annan kollektivavtalad försäkring vid och fyller upp sjukpenningen från Försäkringskassan.
Om du blir föräldraledig med föräldrapenning från Försäkringskassan får du en löneutfyllnad om du varit anställd minst 180 dagar.
Du har en uppsägningstid på 3 månader om du säger upp dig själv. Om du sägs upp av arbetsgivaren är tiden 6 månader. Du är skyldig att arbeta under uppsägningstiden om ni inte kommer överens om annat. Om du fyllt 61 år och arbetat 10 år på samma arbetsplats har du 12 månaders uppsägningstid, vid arbetsbrist. Är du ledig för graviditet eller föräldralediga räknas uppsägningstiden först från dag du åter är i tjänst.
Ansvariga ombudsmän kommuner och Regioner: