Sveriges Ingenjörer
Utbildning

Säkerhetsskyddslagstiftningen och arbetsrätt – vad gäller?

Vem kan bli föremål för en säkerhetsprövning och vilket är syftet med säkerhetsprövningen? Vad innebär ett säkerhetsprövningsbeslut och vilka arbetsrättsliga konsekvenser kan det få?

Datum: 28 november 2024
Tid: 13:00 - 13:45
Passar för: Förtroendevald
Digital
Anmäl senast: 26 nov

Säkerhetsskyddslagen gäller den som till någon del bedriver säkerhetskänslig verksamhet. Den som bedriver sådan verksamhet ska utreda behovet av säkerhetsskydd (säkerhetskyddsanslys) och vidta de säkerhetsskyddsåtgärder som behövs i den aktuella verksamheten. En sådan säkerhetsskyddsåtgärd är personalsäkerhet, att säkerställa att personer som får tillgång till säkerhetsklassad information är pålitliga från säkerhetssynpunkt. Anställda, eller någon som på annat sätt, ska delta i säkerhetskänslig verksamhet ska enligt lagen säkerhetsprövas. 

Välkommen till föreläsning med Sveriges Ingenjörer. Förbundsjurist Ullika Dalén och ombudsman Christoffer Sörman går igenom regelverket och praxis med fokus på vilka arbetsrättsliga konsekvenser ett säkerhetsprövningsbeslut får i olika situationer.

Föreläsningen pågår 45 minuter. Har du redan nu frågor på temat, kan du skicka in dem till kurs@sverigesingenjorer.se 

Föreläsningen genomförs via Microsoft Teams vilket innebär att ditt namn och din bild kommer vara synligt för andra deltagare. Genom att anmäla dig godkänner du detta.

Har du praktiska frågor om föreläsningen? Kontakta kurs@sverigesingenjorer.se 

För att se anmälningsknapp måste du vara inloggad och ha ditt uppdrag registrerat hos oss.

Till toppen