Sveriges Ingenjörer

Rekrytera nya medlemmar

Ju fler medlemmar desto större legitimitet och inflytande på arbetsplatsen. Därför är det alltid viktigt att rekrytera. Du som förtroendevald har naturliga kontaktytor med potentiella medlemmar och är kunnig i medlemskapets fördelar. Att rekrytera kan vara den mest kreativa och utåtriktade delen av ditt fackliga arbete.

Ett bra första steg är att se en kort inspirationsfilm med tips om hur du kan göra en enkel aktivitet för att rekrytera på din arbetsplats.

Ta hjälp av våra experter

Vi på Sveriges Ingenjörer har kunskap, metoder och resurser för att stötta din förening så att ni kan locka till er många och engagerade medlemmar.

Boka in ett samtal med Caroline eller Anna – våra experter på synlighet och medlemsutveckling som medverkar i filmen ovan. Klicka på knappen för att boka en tid som passar, du behöver inte förbereda någonting.



Att rekrytera nya medlemmar

Genom att visa upp förbundet och föreningen stärker vi vår närvaro och vårt engagemang på arbetsplatsen. När man får igång en positiv spiral med nya medlemmar får föreningen en stark grund för att kunna påverka och det blir lättare för dig som förtroendevald att utföra ditt uppdrag.

Anledningarna till att bli medlem kan vara olika. En del väljer att vara med på rent fackliga grunder, andra vill få trygghet från inkomstförsäkringen och ytterligare andra uppskattar stöd och tillgång till karriär- och utvecklingstjänster.

Argument för medlemskap

  • Trygghet i arbetslivet – bland annat en förmånlig inkomstförsäkring och rådgivning av våra ombudsmän och jurister. 
  • Goda arbetsvillkor – genom kollektivavtal som reglerar villkor för exempelvis pension, övertid, sjuklön och semesterlön samt föräldrapenning.
  • Karriär och utveckling – tillgång till tjänster som t.ex. karriärcoachning och cv-granskning, exklusiva webbinarier och ingenjörsspecifik lönestatistik.

Våra bästa tips för att bli fler

  • Ställ frågan - vill du bli medlem?
    Kom ihåg att erbjuda medlemskap genom en enkel fråga. Ofta är det inte svårare än så.
  • Kontakta nyanställda
    Se till att hälsa nyanställda välkomna och berätta lite om den fackliga verksamheten på arbetsplatsen. Genom samarbete med personalavdelningen kan ni få uppgifter om nyanställda och få med er kontaktpersons namn i annonser när tjänster utlyses. 
  • Bjud in potentiella medlemmar
    Se till att potentiella medlemmar får del av information och bjuds in till medlemsaktiviter. Givetvis kan du ordna med en särskild rekryteringsaktivitet, men enklast är att bjuda in icke-medlemmar till befintliga medlemsaktiviteter. 
  • Skapa tillfällen att synas
    Berätta om den fackliga verksamheten för dina kollegor. Bjud på frukost, ställ fram ett informationsbord i entrén eller skicka ut ett nyhetsbrev. Bjud alltid med potentiella medlemmar. 
  • Vässa argumenten
    Förbered dig för att kunna svara på frågor och lyfta fram medlemskapets fördelar. Försök att anpassa argument och tilltal så att medlemskapets fördelar passar den du talar med.

Vanliga frågor – och hur de kan bemötas

Här har vi samlat svar på vanliga frågor som både befintliga och potentiella medlemmar kan ställa.

En enkel fråga som kan vara så svår att svara på om man inte är beredd. Fokusera på personen du talar med och fråga vad är viktigt för dig? Sannolikt kommer det upp någonting som du kan berätta om hur vi jobbar/kan hjälpa till. ”Du kan exempelvis fråga: ”Vad tycker du är viktigt på en arbetsplats?” eller ”Är det något som du skulle vilja förändra på vår arbetsplats?”

Ett annat sätt att hantera frågan kan vara att först berätta överskådligt om medlemskapet, och sedan fördjupa dig utifrån vad personen verkar är intresserad av. 

Jämfört med vad? Sätt det i relation till exempelvis ett års medlemsavgift, det räcker till en timme med en arbetsrättsjurist.

Allt upplevs som dyrt om man inte ser att man får någonting. Kom ihåg att medlemskapet är mer än en försäkring som du använder om du får problem. Det gäller att använda möjligheterna till exempelvis lönestatistik inför lönesamtal, CV-granskning och råd inför föräldraledighet.

Tips: Ge 3 exempel på vad vi gör och uppmana medlemmen att utnyttja medlemskapet! Du som förtrorendevald träffar medlemmarna och kan påminna dem om vad de har i medlemskapet. Berätta att mycket är reglerat i avtal. Det är sällan arbetsgivaren delar ut förmåner för att de är snälla, utan för att vi har varit med och förhandlat fram dem.

Nej, du får ju inte del av allt. Till exempel går man miste om individuell rådgivning, förhandlingshjälp, stöd i samband med lönesamtal, förmåner som inkomstförsäkring och karriärstöd, seminarier och inflytande på arbetsplatsen.

Vill du ha bra villkor i arbetslivet är det också bra att tänka på att väldigt mycket finns reglerat i avtal och inte i lagen. Det svenska arbetsrättsliga systemet bygger på att det finns två parter som förhandlar. Vi behöver vara många och starka – både för att få behålla det vi redan har och för att kunna fortsätta förbättra villkoren. 

Chefer kan självklart vara med. En chef har också en chef, arbetsmiljö, behov av rådgivning mm. Det finns specifika seminarier mm för chefer. Chefer på hög nivå kan vara medlem centralt och få råd och stöd direkt från kansliet.

Här hittar du våra chefsförmåner.

Är du intresserad av en bra löneutveckling, god arbetsmiljö eller en trygg anställning? Detta är exempel på frågor vi jobbar med. Ointresse beror ofta på okunskap. Fokusera på just den här personen och fråga vad är viktigt för dig? Sannolikt kommer det upp något område som du kan berätta om hur vi jobbar/kan hjälpa till. ”Du kan exempelvis fråga: ”Vad tycker du är viktigt på en arbetsplats?” eller ”Är det något som du skulle vilja förändra på vår arbetsplats?”

A-kassan ger enbart begränsad ekonomisk ersättning (förutsatt att du uppfyller villkoren). Till exempel går du miste om individuell rådgivning, förhandlingshjälp, stöd i samband med lönesamtal, karriärstöd, seminarier och inflytande på arbetsplatsen. 

De flesta av Sacoförbundens medlemmar tjänar mer än vad a-kassan ger. Därför erbjuder vi yrkesverksamma medlemmar i Sveriges Ingenjörer och Akademikernas a-kassa en förmånlig inkomstförsäkring som kan ge 80 procent av en månadslön på upp till 100 000 kronor/mån brutto i 150 dagar om du blir ofrivilligt arbetslös.

Du hittar mer information om inkomstförsäkringen här.

Med förbundets stöd kanske du inte ens behöver bli uppsagd eller kan få en uppgörelse. Man kan hitta andra lösningar som omplacering, avtalspension eller kompetensstöd.

Skulle du bli uppsagd kan du få hjälp och ersättning. Alla omfattas av stödet oavsett om man är medlem, men det hade inte funnits om inte fackförbunden drivit frågan.

Läs mer här: 

  • Trygghetsrådet (TRR) om du arbetar inom privat sektor
  • Trygghetsrådet (TRS) gäller vissa branscher som intresseorganisationer, ideella arbetsgivare inom vård och omsorg industriföretag som är anslutna till Sinf (Svensk Industriförening)
  • Omställningsfonden om du arbetar inom kommun eller region
  • Trygghetsstiftelsen (TSN) om du arbetar inom statlig sektor 

Vad bra, det är ju det vi jobbar för. Och vilka villkor vill du ha i framtiden?

Fackförbunden har gjort mycket historiskt för att vi ska ha bra villkor idag, men det är ju framförallt framtiden som är intressant. Genom att du är medlem idag bidrar du till att vi är många vilket ger oss förhandlingsstyrka  för att behålla de goda villkor vi har nu och till att fortsätta påverka hur framtiden ska se ut.

Vi kan inte ta allt som vi har för givet. Det svenska arbetsrättsliga systemet bygger på att det finns två parter som förhandlar. Väldigt mycket finns reglerat i avtal och inte i lagen.

Utan medlemskap går du dessutom miste om individuella förmåner som kan göra din situation ännu bättre eller hjälpa dig om du skulle få problem, såsom rådgivning, förhandlingshjälp, stöd i samband med lönesamtal, inkomstförsäkring, karriärstöd, seminarier och inflytande på arbetsplatsen.

Vi är också en intresseorganisation för ingenjörer. Sveriges Ingenjörer är opinionsbildare vad rör ingenjörsfrågor, teknik och innovation. Vi driver och bevakar kvalitén på teknisk utbildning, vi tar initiativ för att öka teknikintresset hos barn och unga. Vi publicerar utredningar för forskning, innovation, miljö och energi i syfte att stärka ingenjörernas roll i samhället och flytta fram Sveriges positioner som tillväxtnation. Vi erbjuder Sveriges starkaste nätverk för ingenjörer och har sedan starten för 150 år sedan byggt en unik styrka och position i samhället.

Sacoförbunden organiserar utifrån utbildningsbakgrund. Vi tror att du som akademiker har mest gemensamt med andra akademiker på arbetsplatsen. Det gör att vi kan fokusera på dig som akademiker och utgå från just dina förutsättningar och behov. 

Som akademikerförening representerar vi lokalt en tydlig målgrupp och kan vi effektivare driva frågor. Med en tydlig målgrupp är det lättare att driva politik och förhandla villkor som stämmer överens med just dina förutsättningar.

Sacoförbunden är experter på olika professioner, exempelvis erbjuder Sveriges Ingenjörer: 

Bra villkor just för dig som är ingenjör

Sveriges Ingenjörer arbetar varje dag för att ingenjörerna – våra medlemmar – ska ha löner och anställningsförhållanden som motsvarar deras tekniska utbildning och kompetens. Oavsett om du är student, forskare, chef eller specialist, så är Sveriges Ingenjörer det fackförbund som har bäst koll på dina villkor och starkast engagemang för dina möjligheter. Vi kan ingenjörernas situation bäst – vi är avtalspart på de största ingenjörstäta avtalen, våra ombudsmän har gedigen och lång erfarenhet av de ingenjörstunga branscherna. Vi har arbetat fram avtal för att ge dig som akademiker de bästa förutsättningarna för att få en lön du är värd baserat på dina individuella förutsättningar och prestationer.

En intresseorganisation för ingenjörer 

Sveriges Ingenjörer är opinionsbildare vad gäller ingenjörsfrågor, teknik och innovation. Vi driver och bevakar kvalitén på teknisk utbildning, vi tar initiativ för att öka teknikintresset hos barn och unga. Vi publicerar utredningar för forskning, innovation, miljö och energi i syfte att stärka ingenjörernas roll i samhället och flytta fram Sveriges positioner som tillväxtnation. Vi erbjuder Sveriges starkaste nätverk för ingenjörer och har sedan starten för 150 år sedan byggt en unik styrka och position i samhället. 

Unikt, individuellt stöd och nytta för dig som är ingenjör

Som medlem hos Sveriges Ingenjörer arbetar vi för att du ska ha ett tryggt, utvecklande och lönsamt arbetsliv. Vi har en förmånlig inkomstförsäkringoch erbjuder även andra exklusiva förmåner såsom unik lönestatistik enbart baserad på ingenjörslöner. Våra ombudsmän och rådgivare talar med ingenjörer varje dag, år efter år, vilket ger en mycket god kompetens på ingenjörernas förutsättningar. Branschansvariga har extra god kännedom inom sitt område.

Som medlem i ett Sacoförbund kan du vara kvar som medlem och behålla inkomstförsäkring och andra villkor när du byter jobb, oavsett om det är i privat, kommunal eller statlig sektor.

Hur byter man förbund till Sveriges Ingenjörer och vem kan bli medlem? Här hittar du samlade frågor och svar om medlemskapet hos oss. 

Vanliga frågor och svar om medlemskapet

Synas på arbetsplatsen

Ett effektivt sätt att få föreningen att växa är att på olika sätt träffa dina kollegor och berätta vad ett medlemskap hos Sveriges Ingenjörer innebär och kan erbjuda. Att "knacka skrivbord" eller bjuda in till Ingenjörsfika är två bra sätt att träffa potentiella medlemmar.

Se gärna vårt webbinarium hur du pitchar facket här

”Knacka skrivbord”

Det är roligt att ”knacka skrivbord”, du får både träffa kollegor som du kanske inte annars skulle få tillfälle att prata med och du lär dig också mycket om ditt företag. Dessutom är det ett utmärkt tillfälle att presentera föreningen och berätta vad det innebär att vara medlem.

Bjud in till ingenjörsfika

Ett annat sätt att skapa synlighet, engagemang och kontaktytor är att berätta för kollegorna att en eller flera personer från styrelsen finns på plats vissa tider under veckan. Till exempel ”Vi finns i fikarummet på tisdag och torsdag vid 15-tiden”.

Då kan alla som vill enkelt dyka upp för att ställa en fråga eller diskutera någonting. En fika skapar samhörighet bland kollegorna och synlighet för er som förtroendevalda och för den fackliga verksamheten. Vill någon vill prata om ett känsligt ämne får man gå undan till ett avskilt rum eller bestämma en annan tidpunkt för samtal.

Synas digitalt

Det är extra viktigt i osäkra tider att synas och kommunicera vad ett medlemskap innebär och att det är både tryggt och lönsamt att vara medlem.

I vanliga fall stöter ni kanske ihop vid kaffeautomaten och får chansen att presentera er och den fackliga verksamheten, eller snappa upp vad en medlem har på hjärtat. Nu är det i många fall uteslutet på grund av Corona. Det är därför viktigt att få igång och hålla igång de digitala mötena och samtalen.

Synlighet när man jobbar hemma

Undersök om ni kan få använda arbetsgivarens digitala kanaler som till exempel intranät eller liknande för att informera om den fackliga verksamheten. Ni kan också starta en egen chattgrupp i en mötesapp som till exempel Teams eller Zoom, eller bjuda in till digitala möten.

Berätta vilka ni är, hur man får tag på er och vad ni arbetar med just nu. Det kan också vara bra att ta tempen på hur kollegorna mår och ge information om vad som gäller på jobbet under Corona.

Håll också kollegorna uppdaterade om vad som ingår i medlemskapet. Tipsa till exempel om de olika webbinarierna som vi sänder varje vecka och påminn om de olika förmånerna som vi erbjuder våra medlemmar.

Nya kollegor

Försök få tag på nya kollegor som jobbar hemifrån. Stäm av med HR om det går att få kontaktuppgifter för att bjuda in till ett digitalt välkomstmöte eller om ni kan få delta på ett introduktionsmöte och presentera föreningen. På så sätt får nya kollegor ett ansikte på er i styrelsen och personlig information om vad facket gör på jobbet och hur man får tag på er. Alterntivt kan ni sammanställa informationen i ett välkomstmejl.

Senast uppdaterad 2024-01-19
Till toppen