Utöver det fackliga arbetet som utförs i styrelsen och av kontaktpersoner brukar det finnas fler förtroendeuppdrag på arbetsplatsen.
Inom privat sektor har anställda på företag med kollektivavtal och fler än 25 anställda rätt att ha arbetstagarrepresentanter i bolagsstyrelsen. Syftet är att anställda ska få insyn och inflytande över verksamheten.
Kort om uppdraget:
Har företaget verksamhet i flera EU/EES-länder finns möjlighet till arbetstagarinflytande på europanivå. Du kan bli vald till ledamot i ett europeiskt företagsråd, ofta kallad EWC. Du företräder då samtliga företagets arbetstagare runt om i Europa i informations och samrådsförhandlingar på Europanivå. I Sverige är det de kollektivavtalsslutande parterna på företaget som utser ledamöterna till företagsrådet.
I uppdraget som ledamot ingår att:
Rätten att bilda ett EWC gäller på företag med minst 1 000 arbetstagare inom EU/ EES länder, varav minst 150 arbetstagare i minst två EU/ EES-länder. Arbetsgivaren är skyldig att förhandla med arbetstagarnas representanter om att sätta upp informations- och samrådsorgan i gränsöverskridande frågor.
Syftet med lagen om europeiska företagsråd är att företaget ska ge arbetstagarnas representanter möjlighet till information och samråd i gränsöverskridande frågor. Lagen möjliggör även fackligt samarbete över nationsgränser som motverkar att olika medlemsländer spelas ut mot varandra. Parterna förhandlar och kommer överens i kollektivavtal om hur ni ska samarbeta. Kommer parterna inte överens gäller vissa stupstocksbestämmelser.
Här kan du läsa mer om Sveriges Ingenjörers internationella arbete
Som försäkringsinformatör hjälper du till att sprida kunskap om de kollektivavtalade försäkringarna. Du ser till att dina kollegor känner till sitt kollektivavtalade skydd och hur de kan påverka det.
Du behöver inte själv vara expert, utan ska framförallt kunna visa var man kan hitta information. Du ger övergripande information om försäkringsskyddet vid sjukdom, arbetsskada och dödsfall och hjälper till att göra en anmälan om någon blir sjuk eller skadar sig i sitt arbete.
Många känner inte till de förmåner de har genom tjänstepensionen, eller hur de kan påverka sin pension genom olika val. Du kan göra stor skillnad för dina kollegor genom att informera dem och hjälpa dem att förstå hur försäkringsskyddet fungerar.
Uppdraget som försäkringsinformatör finns endast inom privat sektor, samt inom kommun och region.
För dig som arbetar inom privat sektor erbjuder PTK utbildningar, informationsmaterial och annat stöd.
Arbetar du inom kommun och region får du råd och stöd genom Afa Försäkring.
Ett skyddsombud representerar alla anställda och har till uppgift att företräda medarbetarna, verka för en god arbetsmiljö och påpeka brister i arbetsmiljön.
Ombudet bevakar att arbetsgivaren genomför ett systematiskt arbetsmiljöarbete. På arbetsplatser med kollektivavtal utser de fackliga organisationerna skyddsombud. Skyddsombud arbetar med stöd av Arbetsmiljölagen och har rätt till utbildning i arbetsmiljöfrågor.
På föreningens årsmöte väljer medlemmarna en valberedning med uppdrag att lägga ett opartiskt förslag på kandidater till kommande styrelse. Utifrån föreningens behov ska valberedningen söka efter personer som tillsammans utgör en bra representation av föreningens medlemmar samt bidrar med olika kunskaper och erfarenheter.