Samtalet mellan mentor och adept kan handla om precis allt, från att hitta genvägar i karriären till att på djupet lära känna sig själv och sina drivkrafter.
När Sveriges Ingenjörer våren 2021 lanserade ”Mentorsök” nappade både Anna och Maria på mentortjänsten, om än från helt olika håll.
- Jag har börjat reflektera över hur mitt liv ser ut, det är som att läsa en bok om sig själv, säger adepten Maria Weckman, 29.
- Att vara mentor till Maria har fått mig att fundera över mina egna val, säger Anna Balciune, 32.
Anna, som till vardags är Connectivity strategy and portfolio manager på Telia Company var redo att ta sig an nya adepter efter att precis ha avslutat ett mentorskap i nätverket ”Women Go Tech”. Maria, som blev färdig civilingenjör i energisystem i Uppsala 2019, fick nys om ”Mentorsök” genom ett nyhetsbrev.
- Jag hade funderat ganska länge på att skaffa en mentor. Det som fick det att tippa över var att man la upp den här tjänsten. Jag fastnade för Annas mentorprofil, hon verkade både ha spännande erfarenhet, intressen och tankar, berättar Maria.
- Då hade jag inte satt upp några mål, utan visste bara att jag kände ett behov av att prata med någon utanför min bubbla om livet, karriären - allt.
Där tog relationen sin början. Bland flera sökande adepter valde Anna att tacka ja till Marias förfrågan på ”Mentorsök” och de satte upp ett första digitalt möte.
Jag hade funderat ganska länge på att skaffa en mentor. Det som fick det att tippa över var att man la upp den här tjänsten. Jag fastnade för Annas mentorprofil, hon verkade både ha spännande erfarenhet, intressen och tankar, berättar Maria.
- Maria skrev väldigt öppet, och det kan kanske vara bra för andra adepter som söker en mentor att förstå: Det underlättar att du visar vad du vill och tydliggör att du är öppen för förändring, säger Anna. Maria fortsätter:
- Ordningsmässigt så satte Anna fokus på mål redan i första mötet, hon är väldigt strukturerad. Mina mål har handlat mycket om bättre balans i vardagen, framför allt att ha en jämn energinivå, inte bara över en vecka utan sett över en hel dag. Jag har också satt som mål att definiera en - för mig - meningsfull karriär. Jag som person vill jobba med saker som betyder något för mig, hur är jag då som person, vad trivs jag med och vad funkar för mig?
- Jag hade nog inställningen att om man söker en mentor så måste man öppna upp, det blir inte så meningsfullt om man inte gör det. Så när Anna sen har gett mig hemläxor har jag verkligen försökt att vara så öppen och ärlig som möjligt, men jag funkar nog också lite så, om jag får en uppgift så gör jag den - och gör den ordentligt. Men det är Annas struktur som hjälpt, jag hade ju inte kommit på de här tankarna själv.
- Jag försöker att aktivt lyssna och hitta riktningen på dialogen. Jag brukar anpassa övningar och mallar, och försöker att formulera tankar och erfarenheter i ett format som passar. När det gäller karriär försöker jag dela med mig av egna erfarenheter.
Tillsammans har de jobbat sig igenom att hitta bättre balans på arbetsdagens energinivå och diskutera hur en meningsfull karriär inom samhällssäkerhet skulle kunna se ut för Maria. Anna har också hjälpt Maria med att utvärdera vilka egenskaper en bra framtida arbetsgivare ska ha.
- Det här är viktigt att reflektera över, säger Anna, många drömmer om att jobba på så kallade drömföretag, men det är viktigt att fundera över varför man vill jobba just där, passar kultur och arbetsklimat på till exempel ett storföretag verkligen mig som person?
- Ja, inflikar Maria, det var nog en av de bästa sakerna vi arbetat med gällande karriärsval - att identifiera vad som utgör min drömarbetsplats. Inte position, arbetsplats. Om jag får tänka helt fritt, är det en liten arbetsplats, hur många arbetar där, är det viktigt att fika, hur ser man på arbetstider - vad är det jag söker, egentligen?
- Tillsammans med Maria har jag också reflekterat över mina egna val. Vi hittade områden där Maria gjort några uppgifter, och jag tänkte ”varför ska inte jag göra det här också?” Så för mig är det här också personlig utveckling.
- Jag tycker nog att det mesta vi har pratat om tillsammans har gett något, mest därför att jag har börjat reflektera över hur mitt liv ser ut, det är som att läsa en bok om sig själv. ”Aha, det är därför jag funkar som jag gör eller agerar på ett visst sätt!” Det är mer ett tankesätt, och vissa gånger har jag upptäckt mönster, berättar Maria. Anna fortsätter:
- Tillsammans med Maria har jag också reflekterat över mina egna val. Vi hittade områden där Maria gjort några uppgifter, och jag tänkte ”varför ska inte jag göra det här också?” Så för mig är det här också personlig utveckling. Men det är också en bra känsla att ge support till andra, att kunna dela med sig av kunskap och nätverk och se den andra personen växa och få ut något bra av relationen.
- Jag tror att ju fler personer som lyckas att skaffa balans i arbetslivet och växa i egna termer desto mer positiva förändringar och initiativ vi kommer se i ingenjörsbranschen. Det gör mig glad att hjälpa andra och att få möjlighet att reflektera. Dessutom får jag öva på min kommunikation. Om vi tar något ämne så måste jag förbereda mig, strukturera mina tankar och även på svenska. Maria är min första adept någonsin som jag pratar svenska med. Det växer ju även mitt självförtroende!
Trots att Anna och Maria, som i dag arbetar som systemingenjör på AFRY med säkerhetsfrågor kopplat mot både civil- och försvarsindustrin, inte är verksamma inom samma bransch kan de också prata om professionella utmaningar i sina möten:
- Om jag till exempel har projektledningsdrömmar så kan Anna dela med sig av sina erfarenheter kring detta, även om expertkunskap inom våra respektive branscher inte överlappar, säger Maria Weckman.
- Ja, det är ännu en bra sak med mentorskapet, fyller Anna i, det är intressant och stimulerande att få träffa människor från andra områden. Jag hör nya saker om det Maria jobbar med och det tillför nya tankar till min egen yrkesvardag.
Anna och Maria har sedan starten planerat att fortsätta träffas en gång i månaden till och med sommaren 2022, och planen kvarstår. Vid intervjutillfället pratar de som gamla vänner, trots att de fortfarande aldrig setts i verkliga livet.
- När jag tittade på mentorer så var vi mitt i pandemin, och du Anna skrev ju att du bor i Sundsvall. Hade vi inte befunnit oss mitt i en pandemi så kanske jag hade valt någon annan som jag hade kunnat träffa i verkligheten. Men jag är jätteglad att det blev som det blev, och det har verkligen fungerat väldigt bra digitalt.
- Ja, vi som alla andra har ju inte haft något val, men det har gått jättebra, avslutar Anna Balciune.