Nyhetsarkiv

2017-03-27

Avtal17

Facken inom industrin säger nej till Opos avtalsförslag

Sveriges Ingenjörer och de andra facken inom industrin avvisar den första hemställan som kom från de opartiska ordförandena (Opo) den 26 mars. Det föreslagna avtalsvärdet är 5,9 procent, fördelat på tre år.

Läs mer

2017-03-26

Avtal17

Opo lämnat lönebud till industrins parter

Sveriges Ingenjörer och de övriga facken inom industrin, liksom våra motparter på arbetsgivarsidan, har nu fått en första hemställan med lönebud från de opartiska ordförandena (Opo). Parterna ska lämna sina svar på måndag klockan 15.

Läs mer

2017-03-21

Blekinge kan ta täten i klimatomställning

DEBATT Blekinge har en stolt historia av industriframgångar och många av dem har möjliggjorts av ingenjörer. Vi är övertygade om att länet har stor potential för nya framgångar. Genom tydligt ledarskap och nya innovationer inom bland annat bioenergi kan det bli verklighet, skriver Sveriges Ingenjörers Per-Inge Bäck och Peter Larsson.

Läs mer

2017-03-14

Det finns alltid något att räkna på

Med anledning av internationella Pi-dagen och matematikens dag idag, gästbloggar Kimmo Eriksson, Civilingenjör och professor i matematik/tillämpad matematik vid Mälardalens högskola. Missa inte hans tankar om matematik!

Läs mer

2017-03-10

Öppna dörrarna till universiteten på vid gavel

DEBATT Du har rätt Stefan Löfven, andraplatsen i innovationskraft räcker inte. Öppna därför möjligheten även för högutbildade att utveckla sina kunskaper på universitet och högskolor. Det är spetskompetens som kan göra oss världsledande, skriver förbundsordförande Ulrika Lindstrand.

Läs mer

2017-03-09

Avtal17

Facken inom industrin beredda teckna treårigt avtal – om rätt innehåll

Sveriges Ingenjörer och de andra facken inom industrin har i dag lämnat sitt svar på den översiktliga skiss som de opartiska ordförandena (Opo) lämnat till parterna på onsdagen. Facken är beredda att förhandla vidare om ett nytt avtal under förutsättning att löneökningarna är de rätta, att det finns med ytterligare avsättningar till deltidspension/flexpension samt en låglönesatsning för LO-förbunden.

Läs mer

2017-03-08

Jämställda ingångslöner för ingenjörer – trendbrott eller engångsföreteelse?

Vår färska statistik visar att ingångslönerna för ingenjörer inte längre skiljer sig åt mellan kvinnor och män. Vi vill dock lyfta ett varnande finger.

Läs mer

2017-03-08

Avtal17

Opo har lämnat avtalsskiss till industrins parter

Sveriges Ingenjörer och de övriga facken inom industrin, liksom våra motparter på arbetsgivarsidan, har nu fått ett första förslag till riktlinjer för nytt avtal från de opartiska ordförandena (Opo). Den så kallade ”skissen” vill Opo ha svar på i morgon förmiddag, torsdag.

Läs mer

2017-03-07

Hög kompetens får företag att välja Sverige för forskning och innovation

Tillgången på kompetens – att det finns välutbildad arbetskraft – är främsta fördelen för företag att bedriva forskning och innovation i Sverige. Samtidigt har vi bästa konjunkturläget på fem år. Det visar Sveriges Ingenjörers nya innovations- och konjunkturrapport.

Läs mer

2017-03-03

Mindre matte missar målet

Sveriges Ingenjörer om gymnasieutredningen: Livslångt lärande är orden för dagen. Det betyder dock inte att det ska ta hela livet att lära sig något. Dit är vi på väg med ett gymnasialt teknikprogram som på fyra av fem inriktningar inte direkt ger behörighet för högre studier – i teknik.

Läs mer

2017-02-28

Kommunens beslut hotar våra jobb

DEBATT. Vi fackliga på Rönnskärsverken följer Skellefteå kommuns agerande med allt större frustration. Utan satsningar och utveckling förlorar vi konkurrenskraft. Inget företag satsar i en kommun där man motarbetas, skriver Sveriges Ingenjörers Joachim Pettersson med flera.

Läs mer

2017-02-24

Får du mer eller mindre än 48 600 kr i lön?

Medellönen för ingenjörer ligger på 48 600 kr i månaden. Det vet vi tack vare de drygt 70 000 ingenjörer som svarade på förra årets löneenkät. Stort tack till alla ni som bidragit.

Läs mer

2017-02-23

Avtal17

Lågt avtalsbud från arbetsgivare i industrin

Flera arbetsgivare inom industrin, bland andra Teknikarbetsgivarna, har i dag lämnat gemensamma bud till facken inom industrin. De föreslår löneökningar på 1,5 procent för ett år. För lågt, svarar Sveriges Ingenjörer.

Läs mer

2017-02-22

Avtal17

Vi, Almega och Unionen överens om flexpension i tjänsteföretag

Almega, Sveriges Ingenjörer och Unionen har idag tecknat avtal om flexpension i tjänsteföretag och samtidigt kommit överens om en rad andra avtalsändringar som träder i kraft den första november 2017. Därmed är en långvarig konfliktfråga om flexpension nu undanröjd.

Läs mer

2017-02-20

Bra löner och villkor stärker den svenska konkurrenskraften

Även om svensk konkurrenskraft i dag är god, riskerar svenska teknikföretag att tappa den bästa kompetensen om inte företagen ger bra villkor.

Läs mer

2017-02-20

Elvägen gör att vi tror på Gävleborg som idéregion

DEBATT Gävleborg har en stolt historia av industriframgångar. Mycket är tack vare insatser från ingenjörer. Fortfarande finns dock en stor potential att utveckla länet, skriver Sveriges Ingenjörers Karin Jakobsson och Peter Larsson.

Läs mer

2017-02-16

Avtal17

Ökade reallöner hotar inte svensk industri

DEBATT Låt oss vara tydliga, facken inom industrins lönekrav är väl avvägda. De syftar till att vi som anställda ska få vår del av den växande kakan. Det skriver regionala företrädare för facken inom industrin, däribland Sveriges Ingenjörer.

Läs mer

2017-02-16

Smidigare arbetskraftsinvandring helt nödvändig

Långa handläggningstider och tröghet hos myndigheterna är de största utmaningarna för arbetskraftsinvandringen enligt Sveriges Ingenjörer. Varje månad hanterar förbundet flera hundra ansökningsärenden.

Läs mer

2017-02-15

Se sändningen av Miljödagen 2017

Tisdagen den 14 februari arrangerade Sveriges Ingenjörer den årliga stora Miljödagen. Årets samtal fokuserade, under ledning av Mattias Goldmann (vd på Fores), på människans påverkan på klimatet – ingenjörernas utmaning.

Läs mer

2017-02-14

Avtal17

Svensk industri måste attrahera

DEBATT Ska Östergötlands industriföretag locka till sig de mest kompetenta medarbetarna behöver sektorns attraktivitet stärkas, inte försvagas. Det räcker inte att förlita sig på sin nuvarande position, det handlar om att generera nya lösningar och utveckla befintliga, skriver Sveriges Ingenjörer.

Läs mer